Yapay zeka veri merkezlerinin enerji talebi 2030’a kadar dört kat artacak

Yapay Zeka Teknolojileri Enerji Tüketimini Dört Katına Çıkaracak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan son rapora göre, yapay zeka teknolojilerine olan küresel ilgi, bu alandaki veri merkezlerinin enerji tüketimini 2030 yılına kadar dört katına çıkaracak. Ancak uzmanlara göre, bu artış iklim kriziyle mücadelede büyük bir tehdit oluşturmuyor.

Rapora göre, sadece ABD’de, yapay zeka ve veri işleme faaliyetleri, 2030 yılına kadar çelik, çimento ve kimyasal üretimi gibi enerji yoğun sektörlerin toplamından daha fazla elektrik tüketebilecek.

Raporda, yapay zekanın enerji tüketimini artırmasına rağmen, enerji verimliliğini artırma, kamu hizmetlerini daha etkin planlama ve yenilenebilir enerji entegrasyonunu kolaylaştırma gibi alanlarda önemli faydalar sağlayabileceği vurgulandı.

Bu çerçevede, yapay zekaya dayalı sistemlerin uzun vadede sera gazı emisyonlarını azaltabileceği belirtiliyor. Ancak IEA raporuna göre, yapay zekanın enerji talebi devletler tarafından yönetilmezse, çevre ve enerji sistemleri üzerinde önemli baskılar oluşturabilir. Uzmanlar, kontrolsüz yapay zeka büyümesinin, enerji verimliliği kazanımlarını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuyor.

Özellikle ABD’de, kapanmaya yüz tutan kömür santrallerinin tekrar devreye alınması olasılığı endişeleri artırıyor. Ayrıca yapay zeka veri merkezlerinin yüksek miktarda soğutma suyu ihtiyacı, kurak bölgelerdeki su kaynakları üzerinde ciddi baskı oluşturabilir.

Related Posts

Ada yüzer mi demeyin, Arjantin’deki bu ada gerçekten yüzüyor

Buenos Aires’in kuzeyindeki Paraná Deltası’nda yer alan El Ojo, neredeyse kusursuz daire biçimi ve hareketli yapısıyla dikkat çekiyor. Göl yüzeyinde serbestçe dönen bu ada, doğa içinde kendi kendine oluşmuş nadir yapılar arasında yer alıyor.

Hurriyet.com.tr artık TEKNOFEST Sosyal’de!

Türkiye’nin önde gelen haber sitelerinden Hürriyet.com.tr, milli teknoloji hamlesinin simgesi TEKNOFEST’in kendi sosyal medya platformu olan TEKNOFEST Sosyal’deki yerini aldı. Bu entegrasyonla birlikte, teknolojiye meraklı gençler güncel haberlere ve festivalle ilgili detaylı içeriklere daha hızlı ulaşabilecek.

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

Bu telefonlar 7 yıl boyunca güncelleme alacak!

Samsung bazı modellerinin 7 boyunca güncellenerek destekleneceğini duyurdu.

Teknoloji sınır tanımıyor! Holografik asistanlar geliyor

Holografik teknoloji, bilim kurgu filmlerinden çıkıp gerçek dünyaya adım atıyor. Holografik asistanlar, üç boyutlu görüntüleme ve yapay zeka ile birleşerek hem bireysel hem de profesyonel yaşamda çığır açtı. Bilimsel araştırmalar ve uluslararası …

Depremleri tetikleyen yeni tehlike! Son araştırma korkuttu

Alpler’in gözbebeği Mont Blanc masifi, sadece manzarasıyla değil artık depremleriyle de konuşuluyor. Yeni bir araştırma, 2015’ten bu yana bölgedeki sismik hareketliliğin ciddi şekilde arttığını ortaya koyuyor. Üstelik suçlu çok tanıdık: İklim değişikliği.