Uzmanı uyardı: Hijyen kurallarına uyulmadan tüketilen karpuz zehirleyebilir

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral’dan Karpuz Tüketimi Uyarısı

Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, yaz aylarında sıkça tüketilen karpuzun hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketilmesi durumunda gıda zehirlenmelerine neden olabileceğini belirtti. Göral, Medipol Sağlık Grubu’ndan yaptığı açıklamada, karpuzun toprağa temas eden bir meyve olduğunu vurgulayarak, dış kabuğunda bakteri bulunabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle karpuzun kesilmeden önce sabunlu ve sıcak suyla yıkanması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Ayrıca Göral, karpuzun taşıma, satış ve ev ortamında birçok yüzeye temas ettiğini, dolayısıyla kabuğunda yüksek miktarda bakteri bulunabileceğini söyledi. Karpuzun kesilmeden önce mutlaka yıkanması gerektiğini vurgulayan Göral, aksi halde kabuktaki bakterilerin kesim sırasında iç kısma bulaşarak gıda zehirlenmelerine sebep olabileceğini bildirdi.

Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla iki saat içinde tüketilmesini önerirken, açık havada bu sürenin bir saate kadar indiğini belirtti. Ayrıca bakterilerin sıcak ortamlarda hızla çoğaldığını ve piknik gibi açık hava etkinliklerinde dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.

Ayrıca Göral, karpuz kaynaklı zehirlenmelerde genellikle bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtilerin birkaç saat içinde ortaya çıktığını belirterek, özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklığı zayıf kişilerin daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Karpuz kesimi öncesi hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Göral, kabuğunun yıkanması, ellerin yıkanması, bıçak ve kesme tahtasının temiz olması gerektiğini aktardı.

Karpuzun su, şeker ve vitamin içeriğiyle yaz mevsiminde sağlıklı bir meyve alternatifi olduğunu belirten Göral, ancak hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde zehirlenmelere neden olabileceğini söyledi. Karpuz tüketirken kurallara uyulması gerektiğinin altını çizen Göral, “Karpuzdan korkmayın, sadece kurallara uyun” uyarısında bulundu.

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Kalp Sağlığına İyi Gelen 10 Gıda

Kalbe iyi gelen besinler hakkında bilgi veren uzmanlar, hareketsizlik ve sağlıklısız beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi. 

Talasemi tehlikesi: Taşıyıcılık oranı yüzde 2,1 ‘e ulaştı

Halk arasında “akdeniz anemisi” olarak bilinen talasemi için Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Hamit Bağcı açıklamada bulundu. “Türkiye’de talesemi taşıyıcılık oranımız yüzde 2,1 ama bölgelerde değişiyor. Bazı bölgelerde daha yoğun yüzde 0,6 ile yüzde 13 arasında bu oran değişiyor” dedi.

Duşta yapılan bu hata sağlığa darbe! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?