Suriye’de maaşlara yüzde 400 zam: Ekonomide Türkiye detayı

Suriye Maliye Bakanı: Kamu Kurumlarında Temizlik Sonrasında Ödemeler Gerçekleşecek

Suriye’de geçici hükümetin Maliye Bakanı Muhammed Abazid, devrilen rejim döneminde büyük yolsuzlukların ve kamu kurumlarında kayıtlı işçi sayısının gerçek rakamlardan fazla olmasının ödemelerin gecikmesine neden olduğunu belirtti. Bakan Abazid, kamuda yapılacak “temizlik” sonrasında ödemelerin gerçekleşeceğini söyledi.

“127 Milyon Dolarlık Ödemeyi Gerçekleştireceğiz”

Geçici hükümetin Maliye Bakanı, Reuters’e yaptığı açıklamada, artışın maliyetinin yaklaşık 1,65 trilyon Suriye lirası yani günümüz döviz kuruyla 127 milyon dolar olarak tahmin edildiğini ifade etti. Bu meblağın, mevcut devlet kaynakları ve bölgesel yardım, yeni yatırımlar ve yurtdışında dondurulmuş olan Suriye varlıklarının serbest bırakılması çabalarının birleşiminden finanse edileceğini açıkladı.

Türk Mallarının Piyasada Arzının Olumlu Etkisi Olacak

Bölgenin önde gelen ekonomistlerinden Suriyeli Dr. Yahya Al-Sayyid Omar, Lübnan Al Modon Gazetesi’ne verdiği demeçte, lirada değil dolarda bu miktardaki paranın ani olarak piyasaya sürülmesinin üretimin artmaması durumunda enflasyon ve değer kaybı gibi olumsuz etkiler doğurabileceğini vurguladı. Arzda bir artış olmadan mal ve hizmet talebini artırmanın piyasada parasal bir şok yaratabileceğine işaret etti. Dolara olan talebin yükselmesi, liranın değer kaybetmesi demektir.

Ekonomist, bu olumsuz etkilerin hafifletilebileceğine dikkat çekerek, Türkiye’nin rolünü vurguladı. Suriye pazarındaki Türk mallarının büyük arzının, bu olumsuz etkileri kısmen de olsa azaltabileceğini belirtti. Türk mallarının piyasaya olan akışının arzı artırabileceğini açıkladı.

Related Posts

Borsa İstanbul, T+1 takas döngüsüne geçiş için değerlendirme sürecini başlattı

Borsa İstanbul, T+1 takas döngüsüne geçişin uygulanabilirliği, sermaye piyasasına olası etkileri ve piyasa katılımcıları açısından doğurabileceği sonuçların değerledirilmesi sürecinin başladığını duyurdu.

ABD’nin yumuşayan tarife tutumu Euro Bölgesi’nde güveni kıpırdattı

ABD’nin ticaret politikasındaki daha uzlaşmacı tavrı, Euro Bölgesi’nde yatırımcı güvenini sınırlı da olsa yukarı taşıdı. Sentix endeksi mayısta -8,1 puana yükselerek son 1,5 yılın en düşük seviyesinden toparlandı. Almanya’da da beklenti endeksi yeniden pozitif bölgeye geçti.

Şimşek’ten enflasyona dair ilk açıklama: İç ve dış şoklara rağmen…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) piyasa beklentilerinin bir miktar altında gelirken, nisan ayında TÜFE yüzde 3,00 oranında arttı ve yıllık bazda enflasyon yüzde …

4 aylık denetim bilançosu belli oldu: Toplamda 1 milyar 25 milyon lira ceza uygulandı

4 aylık denetim bilançosu belli oldu: Toplamda 1 milyar 25 milyon lira ceza uygulandı

ENAG enflasyon verilerini açıkladı: Nisan ayı enflasyon rakamları netleşti

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), son dakika nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. ENAG’a göre nisan ayında enflasyon yüzde 4.46 arttı. Son 12 aylık artışı ise yüzde 73.88 olarak gerçekleşti. En yüksek aylık enflasyon artışı yüzde 9.67 ile “Haberleşme” grubunda oldu.

AKP’den Merkez Bankası’na faiz resti

Türkiye’de uygulanan ekonomi modeline ilişkin tartışmalar sürerken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Aralık ayında başlattığı faiz indirim sürecini Nisan ayında sonlandırdı. 19 Mart’ta, aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir