Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonu yeni objelerle zenginleşiyor

Sanayi, iletişim ve ulaşım tarihindeki gelişmeleri yansıtan Türkiye’nin ilk sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi, 20 binin üzerinde objeden oluşan koleksiyonunu yeni parçalarla zenginleştiriyor.

Müzeden yapılan açıklamaya göre Alman donanmasında görev yapan Emden F 210 firkateynine ait radar ekranı, 19. yüzyıldan kalma pirinç teodolit, 1930’larda üretilen taksimetre, 1880’lerde üretilmiş bir buhar makinesinin çalışan modeli ve ses heykeli, 2024’te müzenin kalıcı koleksiyonuna eklenen parçalar arasında yer aldı.

Koleksiyona katılan objeler, müzenin atölyesinde restore edildikten sonra sergilenmeye başladı.

Radar ekranı

Hollanda menşeili Signaal markalı radar ekranı, 1983-2013’te Alman donanmasında görev yapan Emden F 210 firkateyninde kullanıldı. NATO görevlerinde yer alan, Aden Körfezi’nde birçok korsan faaliyete başarıyla müdahale eden firkateyn, 15 Haziran 2013’te aktif hizmetten çıkarıldı.

Firkateynlerde kullanılan radar sistemleri, korsan gemilerinin izlenmesine, saptanmasına ve takip edilmesine yardımcı olurken gece karanlığında ve kötü hava koşullarında da etkili çalışarak, gemilerin güvenliğini sağlıyor. Tarihe tanıklık eden bu radar ekranı müzenin Denizaltı Sergi Salonu’nda sergilenmeye başladı.

Pirinç teodolit

Genellikle mühendislik, haritacılık ve inşaat projelerinde kullanılan açı ölçüm cihazı teodolit, yatay ve dikey düzlemlerdeki açıları hassas bir şekilde ölçerek doğru ölçümlerin alınmasını sağlıyor.

19. yüzyılın sonlarında, teodolit, teleskop, mikroskop ve diğer hassas ölçüm cihazları üretimiyle tanınan İngiliz optik cihaz üreticisi E. R. Watts & Son tarafından üretilen obje, Mustafa V. Koç Binası üst katta Bilimsel Aletler vitrininde sergileniyor.

TAXI BB Taksimetre

İlk taksimetre, 19. yüzyılın sonlarına doğru Almanya’da icat edilmekle beraber, taksimetreler 1930’larda yaygın olarak kullanılmaya başladı.

Şehir hayatının dinamizmini, taksi dünyasının dönüşümünü ve ulaşımın tarihsel evrimini gözler önüne seren ve 1930’ların Fransa’sında üretilen bu mekanik taksimetre, Tersane Erdoğan Gönül Galerisi’nde görülebilecek.

Ses Heykeli

Mart 2024’te Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde gerçekleştirilen “Ses Heykelleri Sergisi” kapsamında Prof. Dr. Yusuf Kemal Kemaloğlu ve Prof. Dr. Güven Mengü tarafından tasarlanan heykel, sergi sonrası müzeye hediye edildi.

Heykelde, “Rahmi M. Koç Müzesi 30 yaşında” cümlesinin frekans ve yükseklik olarak iki eksende belirtilmiş grafiği, lazer şekillendirme ile üç boyutlu olarak aktarılıyor. Heykel, Rahmi M. Koç Galeri’de sergileniyor. (AA)


Related Posts

LGS TERCİH TARİHLERİ 2025 ?️ || LGS tercihleri ne zaman, ayın kaçında başlayacak? Son dakika: MEB tarihleri duyurdu! Lise yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte detaylar

LGS tercihleri için geri sayım başladı. LGS tercih tarihleri 2025, sonuçların ardından gündeme geldi. En çok merak edilenler arasında ise “Lise tercihleri ne zaman başlayacak?” ve “Lise tercih kılavuzu yayınlandı mı, tercihler nereden yapılır?” sorusunun cevabı ilk sıralarda yer alıyor. Tercihler Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul sistemi üzerinden yine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan puan tablosuna göre yapılıyor. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte 2025 LGS tercih tarihleri…

YUNT’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayının ikinci konuğu Fatoş İrwen

YUNT’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayının ikinci konuğu Fatoş İrwen

MEB’de yapay zekâ destekli yönetim sistemi

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni geliştirilen Milli Eğitim Bakanlığı Bakanlık Yönetim Sistemi (MEBBYS) ile ilgili “Bu sistem rasyonel karar almamızda destek sunacak, analizleriyle katkı sağlayacak ve her türlü projeksiyonu görmemizi mümkün kılacak” dedi.

YKS tercih dönemi 2025 tarihi | YKS tercihleri ne zaman başlayacak? Üniversite tercih kılavuzu ve taban puanlar belli oldu mu, ne zaman yayınlanacak? ÖSYM YKS tercih tarihi bilgisi!

YKS tercih tarihi 2025 dönemi için geri sayım başladı. ÖSYM tarafından gerçekleşen üniversite sınavı sonuçları açıklandıktan sonra 2025 YKS tercih maratonu başlayacak. Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) oturumlarından oluşan YKS sınav puanlarına göre, üniversite tercihleri ÖSYM tarafından yapılacak. 2025-YKS tercih ve kontenjanlar kılavuzu yayımlandıktan sonra üniversite tercihleri başlayacak. 2 yıllık ve 4 yıllık programların taban puanlarının yer aldığı YÖK tercih robotu, tercih maratonunda adaylar için önem arz edecek. Gözler şimdi 2 yıllık ve 4 yıllık programların yer aldığı YKS tercih kılavuzu bilgisinde. Peki, Üniversite tercih kılavuzu ve taban puanlar belli oldu mu? YKS tercihleri ne zaman başlayacak 2025? İşte, üniversite sınavı YKS tercih tarihi bilgisi ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Baraj doluluk oranları 8 Temmuz 2025 İSKİ güncel veriler | İstanbul baraj doluluk oranı ne kadar oldu, su seviyesi yüzde kaç?

Marmara Bölgesi’ni etkisi altına alan sıcak hava dalgası nedeniyle günlük su tüketimini yükselirken, barajlardaki su seviyesi azaldı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre İstanbul barajlarında son durum belli oldu. Sıcaklıkların etkili olduğu 23-27 Haziran arasında şehre verilen günlük su miktarında bir hafta öncesine göre ortalama 80 bin metreküplük artış yaşandı, baraj doluluk oranı 8 Temmuz itibarıyla yüzde 65’in altına indi. Ömerli, Terkos, Elmalı, Alibeyköy ve diğer barajların doluluk oranları güncel İSKİ verilerine yansıdı. Peki, İstanbul baraj doluluk oranı ne kadar oldu, su seviyesi yüzde kaç? İşte, 8 Temmuz İstanbul barajlarında son durum.

Bakanlıktan ‘Spotify’ açıklaması: Yasal çerçevede mücadelemiz devam edecektir

Bakanlıktan ‘Spotify’ açıklaması: Yasal çerçevede mücadelemiz devam edecektir