Çay Hasat Sezonu Devam Ediyor: Üreticiler Kontenjan Sorunuyla Karşı Karşıya!
Doğu Karadeniz’in en önemli geçim kaynaklarından olan çay için 16 Mayıs 2025 tarihinde başlayan yaş çay hasat sezonu tüm hızıyla sürüyor. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava koşullarından faydalanan çay üreticileri, bahçelerdeki toplama işlemlerini hızlandırdı. Ancak, çay hasadını erkenden bitirip işlerine dönmek isteyen üreticiler, fabrikalarda kontenjan sorununa neden oldu.
Özellikle son yıllarda yaygınlaşan çay toplama makineleri sayesinde günlük 200-250 kilogram çay toplayabilen üreticiler, artık 800 kilogramın üzerinde verim elde edebiliyor. Bu durum ise fabrikalarda yoğunluğa ve izdihamlara yol açıyor. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), üreticilerden aldığı 94 bin ton yaş çayın ardından kontenjan uygulamasına başladı.
ÇAYKUR, randevulu sisteme geçerek dekara 50 kilogram olarak belirlediği kontenjanı pazar günü itibarıyla 25 kilograma düşürdü. Bu durum, çay üreticilerini zor durumda bırakırken, sektördeki gelişmeler dikkatle takip edilmeye devam ediyor.