Bu Çiçekte Servet Yatıyor! Tarlasına Eken Paraya Para Demiyor, Kilosu 1.500 TL’den Satılıyor

Trabzon’da çiftçilik yapan bir vatandaş, para kazanmanın etkili bir yöntemini paylaştı. Hamallık yapmanın boşa olduğunu belirten çiftçi, “Ne çay ne de fındık ekin, bu çiçeği ekin, zaman kaybetmeyin,” dedi. Bu çiçeğin kökünde adeta altın olduğunu söyleyen çiftçi, parası olsa bile dövize yatırım yapmayacağını vurguladı ve tüm çiftçilere beklenmedik bir tavsiye verdi. İşte, altın değerindeki o çiçek…

Trabzonlu çiftçi, büyük kazanç getiren bir mahsulün ayrıntılarını açıkladı. “100 metrekare bahçeniz olsa 20 dönüm fındıklığa bedel” diyen çiftçi, “Ne dövize ne de altına yatırım yaparım. Param olsa daha fazla mahsul ekerim” ifadelerini kullandı. Peki, bu altın değerindeki çiçek nedir?

ÇİÇEĞİN KÖKÜNDE ALTIN VAR

“1 dönüm ekim yaparsanız, 4 milyon TL kazanırsınız” diyen çiftçi, “Bugün bir ton, bir buçuk milyon TL değerinde. Başlamak için toprak yapısı çok önemli. Ağır toprakları yumuşatmak gerekiyor. Besin oranlarını takip ediyoruz. Ufak tefek üretimle başladık. Trabzon bölgesi buna çok uygun. Trabzon’da 45 üreticiyle tüm ilçelerde denemeler yapıyoruz. Ancak halk bunu bilmiyor. Sadece bir çiçek olarak biliyorlar. Oysa ki kökünde altın yatıyor” açıklamasında bulundu.

100 METREKARE BAHÇE, 20 DÖNÜM FINDIKLIĞA EŞDEĞER

Trabzonlu çiftçi sözlerine şöyle devam etti: “1 metrekare alandan 3-4 bin TL kazanabiliyorsunuz. 100 metrekare bir bahçeniz olsa, 20 dönüm fındıklığa eşdeğer. Bu işi tek kişi rahatlıkla yapabilir. Bu kadar kazançlı bir iş. Rakım farkları üretimi etkiliyor. Örneğin, Ege bölgesi mahsullerini daha erken topluyor, biz bir ay geç topluyoruz. Ege’de satışlar biterken, biz hala topluyoruz.

15 DÖNÜMLÜK ARAZİDE SALEP EKİMİ

Bu çiçek çok verimli. 100 metrekare ekimden 400 bin TL kazanırsınız. 150 bin TL harcayıp, 400 bin TL kazanabilirsiniz. Bir dönüm ekimle 4 milyon TL kazanırsınız. Şu anda 15 dönümlük bir arazide salep ekimi yaptık. Mahsul topraktayken satılıyor. Ürün kıtlığı var. Salep nemi seven bir çiçek. Sulamasını ve nemini ihmal etmeyeceksiniz. Üreticilerimiz son iki yıldır çoğaltma amaçlı ekim yapıyor, kimse satmadı. 100 kilo ile başlayan biri, şimdi 400 kilo salep alıyor. Bu sene 400 kilosunu sökecek. Eğer bunu üçe katlarsa, bir tondan fazla mahsul elde edecek. Yine 400 kilosunu tekrar ekecek.

DÖVİZE YATIRIM YAPMAM

Param olsa, dövize ya da dolara yatırım yapmam. Salebe yatırım yaparım. Çünkü para toprakta yatıyor. 12 ay boyunca orada kalıyor. Hiç sökmeseniz bile 24 ay toprakta kalır. Çoğalarak yeniden ürer. Sökersiniz, salebinizi toplarsınız ve ilk diktiğiniz kökü tekrar toprağa dikersiniz. Seneye yine mahsul alırsınız. Salep ne fındığa ne de çaya benzer.

SALEP İŞİ YAPAN KİŞİ HAMALLIK YAPMAZ

Yani salep işi hamallık gerektirmez. Samsun’dan sonra ikinci sırada olduğumuzu söyleyebilirim. Küçük çapta da olsa insanlar deniyor. Alım biraz zor oluyor çünkü herkes bu yatırımı yapamıyor. Ama 5-10 kilo ile başlayarak bu işi küçük çapta büyütebilirler. İki-üç yıl bir şey beklemeyip, ürünü çoğaltabilirler.

SALEP HANGİ BİTKİDEN ELDE EDİLİR?

Salep, tarih boyunca özellikle kış mevsiminde büyük ilgi görmüştür. Peki, salep hangi bitkiden elde edilir ve nasıl yapılır?

Salep, Orchidaceae (orkideler) ailesinin birçok türünün toprak altı yumrularından elde edilen tozla hazırlanır. Tel köklü, otsu bir bitkidir ve kökünde iki yumru bulunur. Bu yumrular nişasta benzeri glucomannan bileşikleri içerir. Gövdesi dik ve silindirik olup, çiçekleri salkım veya başak şeklindedir. Salep bitkisi, çam çiçeği, salep orkidesi veya sadece orkide olarak da bilinir. Türkiye’de birçok çeşidi bulunur. Salep yumruları müsilaj, glikoz ve uçucu yağ içerir. Su ve sütle kullanıldığında şişerek yaygın bir dondurma malzemesi olarak kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx