Araştırma: Ev tipi su arıtma cihazları, suda mineral kaybına sebep oluyor!

İstanbul Üniversitesinden bilim insanları, ev tipi su arıtma cihazlarının önemli bölümünün, suda yüzde 75,1 ila yüzde 100 arasında mineral kaybına neden olduğunu tespit etti.

Su Bilimleri Fakültesi Deniz ve İçsu Kaynakları Yönetimi Bölümünden bilim insanlarının gerçekleştirdiği “Ev Tipi Su Arıtma Sistemlerinin Su Kalitesinin Değerlendirilmesi” projesi kapsamında, İstanbul’da 16 farklı ilçede, 19’u Avrupa, 18’i Asya yakasında bulunan 37 hanede ev tipi su arıtma cihazlarının su kalitesi ve tüketim üzerindeki etkileri incelendi.

Yaklaşık 1 yıl süren araştırmada 19 farklı su arıtma cihazı markası analiz edilerek, fiziksel, kimyasal ve biyolojik parametrelere bakıldı.

Araştırmanın sonuçlarına göre, kullanılan su arıtma cihazlarının yüzde 80’inde, yüzde 75,1 ila yüzde 100 arasında değişen oranda mineral kaybı tespit edildi. İncelenen 37 cihazın tamamında sodyum ve kalsiyum miktarının yüzde 75,1 ila yüzde 100 azaldığı, 32’sinde de magnezyum miktarının aynı oranlarda düştüğü belirlendi.

Arıtma cihazlarının su verimliliği açısından ciddi kayıplara yol açtığı, 1 litre arıtılmış su elde etmek için ortalama 4 litre atık su ortaya çıktığı görüldü.

Çalışmada, araştırmaya katılan hanelerin 28’inden alınan örneklerde, filtre değişim sürelerine bağlı olarak mikrobiyal kontaminasyon riski ve düzenli bakım yapılmasına rağmen kullanılan boru sistemlerinde bakteri oluşumu saptandı.

“Filtre değişimi sonrasında bile bakteri tespit ettik”

Soruları yanıtlayan İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz ve İçsu Kaynakları Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, İstanbul’un çeşitli bölgelerinden örnekler alarak şehri temsil edecek büyüklükte ve farklı markaları içeren bir çalışma yapmak istediklerini söyledi.

Bu cihazların etkinliğini ve halk sağlığı açısından risk oluşturup oluşturmadığını belirlemeyi amaçladıklarını ifade eden Albay, ilk olarak durum tespiti yapmak için bütün cihazlardan örnek aldıklarını belirtti.

Albay, “Daha sonra filtre değişimi yaptık. Filtre değişimi sonrasında alınan örneklerde bile 14 hanede bakteri tespit ettik yani enterobakteri grubuna ait bakteriler belirledik. Bunlar gerçekten bir kısmında yüksek miktardaydı, bir kısmı daha düşüktü.” dedi.

Sudaki mineral kayıplarını yüzde 70-80’in üzerinde belirlediklerini, bunun özellikle çocuk ve yaşlılar için sıkıntı oluşturacak bir tespit olduğunu dile getiren Albay, “Bu durum bizi dehşete düşürdü. Neredeyse distile su yani neredeyse kimyasal analizlerde kullandığımız su kıvamında bir su içiyor insanlar. Bu kadar yüksek mineral kaybı, halk sağlığı bakımından gerçekten sorun yaratacak anlamına gelmesi demek.” diye konuştu.

Albay, İstanbul barajlarında suyun kıt olduğunun ve neredeyse yıl boyunca bu konunun konuşulduğunun altını çizerek, cihaz kullanımı nedeniyle ortaya çıkan atık suyun ciddi su kaybına yol açtığını ve binada gri su depolama sistemi varsa kullanıma alınıp merdiven temizliği gibi amaçlar için değerlendirilebileceğini söyledi.

Albay, su arıtma cihazı kullananlara şu uyarılarda bulundu:

Bakteriyi özellikle tanklarda ve bağlantı ortamlarında bulduk. Filtrelerini değiştirmeyen evlerde maalesef bunlar çok fazla, çok yüksek. Filtreleri değiştirirken zamanı geçirmemek gerekiyor, sık sık analiz yapmak lazım, bakteri bulaşığı var mı diye bakmak lazım. Kalsiyum, magnezyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller çok miktarda kayboluyor. Çocukların gelişiminde, kemiklerin oluşumunda gerekli mineraller bunların büyük bir kısmı.” 

Araştırma sonucunda, su kalitesi kayıp oranlarına göre cihaz sayıları şu şekilde oluştu:

  • Elektriksel iletkenlik:

%0-25 Kayıp: 2,

%25.1-50 Kayıp: 4,

%50.1-75 Kayıp: 31

  • Alkalinite:

%0-25 Kayıp: 1,

%25.1-50 Kayıp: 3,

%50.1-75 Kayıp: 3,

%75.1-100 Kayıp: 29,

Yok: 1

  • Toplam sertlik:

%0-25 Kayıp: 2,

%25.1-50 Kayıp: 5,

%50.1-75 Kayıp: 18,

%75.1-100 Kayıp: 12

  • Klorür:

%0-25 Kayıp: 1,

%50.1-75 Kayıp: 3,

%75.1-100 Kayıp: 33

  • Sodyum:

%75.1-100 Kayıp: 37

  • Magnezyum:

%0-25 Kayıp: 1,

%25.1-50 Kayıp: 2,

%50.1-75 Kayıp: 2,

%75.1-100 Kayıp: 32

  • Kalsiyum:

%75.1-100 Kayıp: 37

  • Potasyum:

%0-25 Kayıp: 3,

%25.1-50 Kayıp: 3,

%50.1-75 Kayıp: 1,

%75.1-100 Kayıp: 30 (AA)

Botoks ücreti ne kadar olmalı, Türkiye’de yasal olan markalar hangileri; Dr. Nurhayat Gül anlattı

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | İstanbul’da belediyelere terör soruşturması!

TIKLAYIN | Uyuşturucuyla yakalanan Özel harekatçılar, Komiser Kürşat’ın intiharıyla bağlantılı tayinler: Emniyet’te neler oluyor?

TIKLAYIN | Mansur Yavaş’tan “ikili aday” formülü

TIKLAYIN | Icardi’nin sözleşmesi dondurulacak!

TIKLAYIN | Trafik cezaları artacak, hapis cezası geliyor

Related Posts

OPPO Reno 14 serisi yakında geliyor! İşte tasarımı

OPPO, merakla beklenen akıllı telefon serisi Reno 14 ile kullanıcıların karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Ortaya çıkan sızıntılar, Reno 14 serisinin tasarımını ve bazı teknik özelliklerini resmen gözler önüne serdi. OPPO Reno 14 serisi karşımıza …

Arkeologlar kedileri neden evcil hayvan olarak beslediğimizin sırrını keşfetti

Kedilerin geleneksel olarak eski Mısır ile ilişkilendirilen evcilleştirilmesi, daha önce düşünülenden daha derin dini ritüel köklerine sahip olabilir, 2 yeni çalışma ve yakın tarihli genetik araştırma da bunu gösterdi.

Google Gemini yakında Android Auto ve Wear OS platformlarına geliyor

Google’ın yapay zekâ konusundaki yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Masa üstü ve mobil platformları arasında Google Gemini entegrasyonunu tamamlayan firma şimdi giyilebilir ve araç platformlarına yöneliyor.  Google Gemini kolunuzda …

113 milyon yıllık ‘cehennem karıncası’ ortaya çıktı

Brezilya’nın kuzeydoğusunda bulunan fosilleşmiş bir karınca, şimdiye kadar keşfedilmiş en eski karınca fosili olabilir. Bilim insanları, Kretase dönemine ait 113 milyon yıllık bu fosilin, “cehennem karıncası” olarak bilinen soyu tükenmiş bir alt aileye ait olduğunu açıkladı.

489 metre derinlikte görüntülendi: Balığı emerek bitiriyor

Güney Atlantik Okyanusu’ndaki Güney Sandwich Adaları yakınlarında düzenlenen bir bilimsel keşif sırasında, derin deniz canlılarının şaşırtıcı bir görüntüsü kaydedildi. Bilim insanları, bir derin deniz balığının başına tutunmuş, kana susamış iki paraziti videoya aldı. Görüntüler, Schmidt Okyanus Enstitüsü tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

Elektrikli Range Rover geliyor! İşte özellikleri

Land Rover, tamamen elektrikli Range Rover modelinin soğuk hava testlerini başarıyla tamamladığını açıkladı. Yapılan testlerde araç, -10°C’ye kadar düşük sıcaklıklarda performans ve verimlilik kriterlerini karşılayarak 72.000 kilometrelik zorlu bir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir