6,2’lik depremin korkusu, altını bankalara taşıttı

İstanbul Depreminin Etkisi: Yatırım Alışkanlıkları Değişiyor

23 Nisan 2025’te İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem ve ardından yaşanan artçı sarsıntılar, milyonlarca vatandaş arasında büyük bir paniğe neden oldu. Bu korkunun etkisiyle yatırım alışkanlıklarında da belirgin değişiklikler yaşanmaya başladı.

Türkiye’de en popüler yatırım aracı olan altın, genellikle ‘yastık altı’ olarak bilinen fiziksel olarak saklanırken, depremin etkisiyle evlerinde altın bulunduran vatandaşlar bankalara akın etmeye başladılar.

Kiralık Kasa Talebi Artıyor

Son iki haftada bankaların müşterilerine sunduğu ziynet eşyaları ve altın gibi yatırım araçlarını korumak amacıyla kiraladığı kasalara talep rekor seviyelere ulaştı. Ayrıca altın alım-satım işlemlerinin gerçekleştiği KAD-SİS platformuna da ilgi artmış durumda.

Türkiye Gazetesi’nden Kaan Zenginli’nin haberine göre; olası bir büyük depremin ardından artabilecek hırsızlık vakaları vatandaşları endişelendirirken, birikimlerini güvenli bir limana aktaran vatandaşlar KAD-SİS (Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi) uygulamasına büyük ilgi gösteriyor. 2024 yılında KAD-SİS aracılığıyla bankalara aktarılan altın miktarı bir önceki yıla göre yüzde 35 artarken, bu durum halkın güvenli yatırım anlayışındaki değişimi gösteriyor.

Sistemdeki Altın Fiziki Olarak Teslim Alınıyor

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altınlarını güvence altına almak isteyenler için KAD-SİS sisteminin en mantıklı çözüm olduğunu belirtiyor. Evde fiziki olarak bulunan altınların güvence altına alınabilmesi için KAD-SİS sisteminin kullanılabileceğini ifade eden Memiş, altınların bu sistem aracılığıyla 24 ayara çevrilebileceğini ve banka hesaplarına aktarılabileceğini vurguluyor.

İstanbul’da faaliyet gösteren kuyumcu Halit Gözüpek, son aylarda fiziki altın konusunda büyük bir değişim yaşandığını belirtiyor. Gözüpek, müşterilerin artık altınlarını evde saklamak istemediklerini ve deprem gibi riskler nedeniyle altınlarını bankalara yatırdıklarını söylüyor. Bu durum, sadece bireysel güvenlik kaygılarını değil, aynı zamanda finansal sistemin daha sağlam temellere oturmasını da sağlıyor.

Related Posts

Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak? “9 gün tatil olsun, iki bayram birleşsin” talebi

Turizmciler bu yıl Kurban Bayramı ile Hristiyanlıkta en önemli dini bayramlardan biri olan Pfingsten’in art arda geldiğini belirtip, yoğunluk bekledikleri açıkladı. Sektör temsilcileri, Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkartılması ve kararın erken açıklanmasını da istedi.

Ambulans uçak dağa çakıldı! Pilot, sağlık ekibi ve hasta öldü

Şili’de merkezi bölgeden kuzeye gitmekte olan ve irtibat kesilen ambulans uçağının enkazına ulaşıldı. Curacavi kasabasında bulunan enkazda kurtulan olmadığı açıklandı. Kazada, uçaktaki pilot, yardımcı pilot, doktor, hemşire, hasta ve hasta …

Sağ ve sol elini karıştırdı uçak alev aldı

İngiltere’de geçen yıl yaşanan bir uçak yangınının detayları ortaya çıktı. Pilot ve yardımcı pilotun akıl almaz hatası, kayıtlara geçti…

124 milyon euro kazanmak için istatistiklerin önerdiği rakamlar

Fransa’daki şans oyunu My Million çekilişinde 124 milyon euro kazanmak için en çok çıkan rakamlar derlendi.

Müebbetle aranıyordu: 2 kadın katili firari yakalandı

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde 2 kadını öldürmekten hakkında 2 kez müebbet cezası verilen firari G.S. (53), polisin düzenlediği baskınla yakalandı.

Yüksek lisans diploması, İmamoğlu’na yapılan darbeyi deler geçer!

İstanbul Üniversitesi, geçtiğimiz günlerde aldığı karar ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını üniversite veritabanından silmişti. Lisans diploması silinmesine karşın sistemde İmamoğlu’na ait yüksek lisans diploması varlığını korurken, konuya ilişkin açıklamada bulunan eski Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, İmamoğlu’nun yüksek lisans diploması ile Cumhurbaşkanı adayı olabileceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir