Şimşek’ten enflasyona dair ilk açıklama: İç ve dış şoklara rağmen…

TÜİK, Nisan Ayı Enflasyon Verilerini Açıkladı: İşte Detaylar

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün nisan ayı enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı. Nisan ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) piyasada beklenenden biraz düşük olarak yüzde 3,00 artarken, yıllık enflasyon oranı yüzde 37,86 oldu. Aylık bazda en yüksek artış yüzde 9,98 ile konut grubunda görülürken, konut grubunu sırasıyla yüzde 9,21 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 3,84 ile ulaştırma takip etti.

Uzmanlar, ilerleyen aylarda enerji fiyatlarındaki yükselişin ve Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından dolar kurunda yaşanan artışın enflasyon verilerine etkisini devam ettireceğini öngörüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yapacağı açıklamalar merakla beklenirken, bugünkü gelişmelerin ardından Şimşek, TGRT canlı yayınında konuştu.

Şimşek, enflasyonda yıllık bazda bir düşüş yaşandığını belirterek, Merkez Bankası’nın yıllık enflasyon tahmin aralığının yüzde 19-29 bandında olduğunu açıkladı.

Şimşek’in konuşmasından öne çıkanlar ise şu şekilde:

“Enflasyonu kalıcı olarak aşağı çekmeyi hedefliyorduk ve bunun için bir yıllık bir süreç öngörmüştük. Dezenflasyon için zamana ihtiyaç vardı ve para politikasının yeniden yapılandırılmasından diğer tüm bileşenlerine kadar konuşuyorum. Haziran 2024’ten bu yana yıllık enflasyon sürekli bir düşüş trendinde, yani son 11 aydır yıllık enflasyon aşağı yönlü seyrediyor, bu da son yaşanan iç ve dış şoklara rağmen. Çabalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor.”

“Dolayısıyla sadece maliye politikası ve para politikası üzerinden değil, aslında arz yönlü dezenflasyonist sürece katkı sağlayacak önemli çabalar içerisindeyiz, konut sektöründen diğer alanlara kadar. Büyük resme baktığımızda, 2023 sonunda enflasyon yaklaşık %65 seviyesindeydi, geçen yıl %44’e kadar düştü yani 20 puanlık bir azalma, bu da oldukça önemli bir düşüş. Bu yıl için hedefimiz, yani Merkez Bankası’nın belirlediği koridor içinde enflasyonun seyretmesi. %19 ile %29 aralığında bir hedef tahmini var. Enflasyonun bu tahmin aralığında kalma olasılığının oldukça yüksek olduğunu düşünüyoruz.”

AYRINTILAR GELİYOR…

Related Posts

Borsa İstanbul, T+1 takas döngüsüne geçiş için değerlendirme sürecini başlattı

Borsa İstanbul, T+1 takas döngüsüne geçişin uygulanabilirliği, sermaye piyasasına olası etkileri ve piyasa katılımcıları açısından doğurabileceği sonuçların değerledirilmesi sürecinin başladığını duyurdu.

ABD’nin yumuşayan tarife tutumu Euro Bölgesi’nde güveni kıpırdattı

ABD’nin ticaret politikasındaki daha uzlaşmacı tavrı, Euro Bölgesi’nde yatırımcı güvenini sınırlı da olsa yukarı taşıdı. Sentix endeksi mayısta -8,1 puana yükselerek son 1,5 yılın en düşük seviyesinden toparlandı. Almanya’da da beklenti endeksi yeniden pozitif bölgeye geçti.

4 aylık denetim bilançosu belli oldu: Toplamda 1 milyar 25 milyon lira ceza uygulandı

4 aylık denetim bilançosu belli oldu: Toplamda 1 milyar 25 milyon lira ceza uygulandı

ENAG enflasyon verilerini açıkladı: Nisan ayı enflasyon rakamları netleşti

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), son dakika nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. ENAG’a göre nisan ayında enflasyon yüzde 4.46 arttı. Son 12 aylık artışı ise yüzde 73.88 olarak gerçekleşti. En yüksek aylık enflasyon artışı yüzde 9.67 ile “Haberleşme” grubunda oldu.

AKP’den Merkez Bankası’na faiz resti

Türkiye’de uygulanan ekonomi modeline ilişkin tartışmalar sürerken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Aralık ayında başlattığı faiz indirim sürecini Nisan ayında sonlandırdı. 19 Mart’ta, aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem …

Altın güç topluyor: Kritik karar öncesi gözler çarşamba gününde

Altın fiyatları geçtiğimiz hafta yaşadığı düşüşün ardından, yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararına odaklandığı yeni haftaya yükselişle başladı. Peki, altın için beklentiler ne yönde?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir