TSMC, 1.4nm üretim sürecinin detaylarını paylaştı

TSMC, A14 Teknolojisini 2028’de Seri Üretime Almayı Planlıyor




Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), 2nm üretim sürecine hazırlanırken gelecek nesil 1.4nm (A14) teknolojisini duyurdu.

A14 Teknolojisi ve Özellikleri

Kuzey Amerika Teknoloji Sempozyumu’nda tanıtılan A14, ikinci nesil gate-all-around (GAA) nanosheet transistörlere dayanacak ve NanoFlex Pro teknolojisiyle esneklik sunacak. TSMC, A14’ü 2028’de seri üretime geçirmeyi ve arka taraf güç dağıtımı teknolojisini 2029’da getirmeyi planlıyor.

A14’te sunulan avantajlar arasında, N2’ye göre %10 ila %15 performans artışı, %25 ila %30 daha düşük güç tüketimi ve %20 daha yüksek transistör yoğunluğu bulunuyor.




TSMC’nin A14 işlem teknolojisi, Super Power Rail (SPR) arka taraf güç dağıtım ağı (BSPDN) içermiyor. Bu sayede teknoloji, BSPDN’den fayda göremeyen uygulamalar için ideal olacak.

TSMC’nin NanoFlex Pro mimarisi, çip tasarımcılarına transistör yapılandırmalarını ince ayar yaparak optimum güç, performans ve alan elde etme imkanı sağlayacak.

TSMC’nin A14 işlem teknolojisi için 2028 hedeflenirken, şirket öncesinde A16 ve N2P’nin seri üretimine 2026 yılı sonunda başlamayı planlıyor.

Related Posts

OPPO Reno 14 serisi yakında geliyor! İşte tasarımı

OPPO, merakla beklenen akıllı telefon serisi Reno 14 ile kullanıcıların karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Ortaya çıkan sızıntılar, Reno 14 serisinin tasarımını ve bazı teknik özelliklerini resmen gözler önüne serdi. OPPO Reno 14 serisi karşımıza …

Arkeologlar kedileri neden evcil hayvan olarak beslediğimizin sırrını keşfetti

Kedilerin geleneksel olarak eski Mısır ile ilişkilendirilen evcilleştirilmesi, daha önce düşünülenden daha derin dini ritüel köklerine sahip olabilir, 2 yeni çalışma ve yakın tarihli genetik araştırma da bunu gösterdi.

Google Gemini yakında Android Auto ve Wear OS platformlarına geliyor

Google’ın yapay zekâ konusundaki yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Masa üstü ve mobil platformları arasında Google Gemini entegrasyonunu tamamlayan firma şimdi giyilebilir ve araç platformlarına yöneliyor.  Google Gemini kolunuzda …

113 milyon yıllık ‘cehennem karıncası’ ortaya çıktı

Brezilya’nın kuzeydoğusunda bulunan fosilleşmiş bir karınca, şimdiye kadar keşfedilmiş en eski karınca fosili olabilir. Bilim insanları, Kretase dönemine ait 113 milyon yıllık bu fosilin, “cehennem karıncası” olarak bilinen soyu tükenmiş bir alt aileye ait olduğunu açıkladı.

489 metre derinlikte görüntülendi: Balığı emerek bitiriyor

Güney Atlantik Okyanusu’ndaki Güney Sandwich Adaları yakınlarında düzenlenen bir bilimsel keşif sırasında, derin deniz canlılarının şaşırtıcı bir görüntüsü kaydedildi. Bilim insanları, bir derin deniz balığının başına tutunmuş, kana susamış iki paraziti videoya aldı. Görüntüler, Schmidt Okyanus Enstitüsü tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

Elektrikli Range Rover geliyor! İşte özellikleri

Land Rover, tamamen elektrikli Range Rover modelinin soğuk hava testlerini başarıyla tamamladığını açıkladı. Yapılan testlerde araç, -10°C’ye kadar düşük sıcaklıklarda performans ve verimlilik kriterlerini karşılayarak 72.000 kilometrelik zorlu bir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir