B12 eksikliği sinir sistemi ve kalp sağlığını tehdit edebilir!

B12 Vitamin Eksikliği Hakkında Uzman Görüşleri

Medipol Mega Üniversite Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Mercan Çiftçi, yaptığı açıklamada, B12 vitamininin sinir sistemi ve kan hücrelerinin oluşumunda önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, eksikliğinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Çiftçi, B12 eksikliğinin belirtileri, teşhisi ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi verdi. DNA sentezinde önemli bir işlevi olan B12 vitamininin eksikliğinde uyuşma, karıncalanma, halsizlik, yorgunluk gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini aktardı. Ayrıca dilde acıma ve büyüme gibi belirtilerin de B12 eksikliğine işaret edebileceğini kaydetti.

B12 vitamininin hayvansal ürünlerde bulunduğunu belirten Çiftçi, kırmızı et, beyaz et, somon, süt ürünleri ve yumurtanın B12 açısından zengin olduğunu dile getirdi. Bununla birlikte bitkisel kaynaklı olmadığı için vegan bireylerde eksiklik riskinin yüksek olduğunu belirterek, veganların takviye kullanması ya da B12 açısından zenginleştirilmiş ürünleri tercih etmesi gerektiğini söyledi.

B12’nin fazlalığının da önemli olduğunu vurgulayan Çiftçi, gereksiz yüksek doz kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Bu durumun altında yatan ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini belirtti.

B12 eksikliğinin tedavisinde beslenme düzenlemesi, ağız yoluyla alınan ilaçlar ve enjeksiyon tedavisi gibi yöntemlerin kullanılabileceğini ifade eden Çiftçi, her durumda tedavi planının hastanın bireysel durumuna göre belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Erken teşhisin önemine değinen Çiftçi, hastaların B12 düzeyine ilişkin herhangi bir şikayeti olduğunda mutlaka bir doktora başvurması gerektiğini hatırlattı.

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Kalp Sağlığına İyi Gelen 10 Gıda

Kalbe iyi gelen besinler hakkında bilgi veren uzmanlar, hareketsizlik ve sağlıklısız beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi. 

Talasemi tehlikesi: Taşıyıcılık oranı yüzde 2,1 ‘e ulaştı

Halk arasında “akdeniz anemisi” olarak bilinen talasemi için Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Hamit Bağcı açıklamada bulundu. “Türkiye’de talesemi taşıyıcılık oranımız yüzde 2,1 ama bölgelerde değişiyor. Bazı bölgelerde daha yoğun yüzde 0,6 ile yüzde 13 arasında bu oran değişiyor” dedi.

Duşta yapılan bu hata sağlığa darbe! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?