İsmail Saymaz: Askerin yargısız infaz yapma hakkı yoktur; bu, cezasızlık güvencesi yaratır

Van Özalp’ta Bir Köylünün Hayatını Kaybettiği Olay Detaylı Bir Şekilde İncelendi

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, bugünkü köşe yazısında, 28 Aralık tarihinde Van Özalp’ta gerçekleşen ve bir askerin “dur” ihtarı yapmadan ateş açması sonucunda bir köylünün hayatını kaybetmesine neden olan olayı detaylı bir şekilde ele aldı. Saymaz, göçmen kaçakçılığı suçlamasıyla aranan 34 yaşındaki dört çocuk babası Seyithan Durdu ile kardeşi Zübeyt ve 15 yaşındaki yeğeni Ş.D.’nin, devriye görevindeki Üsteğmen Y.A. tarafından silahla vurulduğunu yazdı. Olay sırasında askerlerin, yaralıyı görmelerine rağmen 112 Acil Servis’e haber vermeden bölgeden ayrıldıklarını belirtti.

Yazısında, Seyithan Durdu’nun karnından vurulduktan sonra battaniyeye sarılarak hastaneye taşındığını ancak tüm çabalara rağmen hayatını kaybettiğini aktardı. Saymaz, 1 Ocak’ta tutuklanan Üsteğmen Y.A.’nın sadece beş gün sonra serbest bırakıldığını vurguladı. Ancak, olaya tanıklık eden Zübeyt Durdu ve amcasını kaybeden 15 yaşındaki Ş.D.’nin göçmen kaçakçılığı suçlamasıyla cezaevine gönderildiğine değindi. Saymaz, bu durumun bir tür “cezasızlık garantisi” oluşturduğunu belirtti ve “Bir vatandaş ne yapmış olursa olsun, askerlerin keyfi infaz hakkı yoktur” diyerek tepkisini gösterdi.

Ayrıca, başka bir tehlikeli durumu da vurgulayan Saymaz, devlet görevlilerinin silah kullanma konusunda sorumsuz tutulacakları algısının yayılmasının tehlikesine işaret etti. Bu durumu “Ateş edin, ceza almayacaksınız” şeklinde bir mesaj olarak değerlendiren yazar, hem hukuk sistemini hem de insan haklarını endişeyle izlediğini belirtti. Bu olayın aydınlatılması ve sorumluların adil bir şekilde yargılanması gerektiği üzerinde özellikle durulması gerektiğini vurguladı.

Orijinal Haberin Tamamı İçin buraya tıklayabilirsiniz.

Ayşe Kulin: Güzellik ile Başarı Eşit Değerde Olsaydı, En İyi Romanları Ajda Pekkan Yazardı

_____________________________________________________________________________________________________

Günün Öne Çıkan Haberleri

TIKLAYIN | Uzmanlar İstanbul karı için tarih verdi!

TIKLAYIN | Türkiye’de 2024’te en çok satılan otomobil markaları belli oldu

TIKLAYIN | Wanda Nara barışmak istedi, Icardi reddetti

TIKLAYIN | Tarım Kredi’de 5,5 milyonluk vurgun!

TIKLAYIN | 10 soruda özel okul fiyatları: Ne kadar zam gelecek, yemek ve servis ücretleri ne olacak?

TIKLAYIN | Ertuğrul Özkök: Orta Doğu’da dengeleri sarsacak bir fotoğraf

Related Posts

Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan’dan, Rus mevkidaşı Lavrov’a: İç işlerimize karışmayın

Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan’dan, Rus mevkidaşı Lavrov’a: İç işlerimize karışmayın

‘Cumhuriyet düşmanı’nı asıldığı meydanda andılar

Cumhuriyet’in reformlarına karşı ayaklanan Şeyh Said idam edilişinin 100. yılında Diyarbakır’da anıldı. HÜDA PAR’lı Dinç, “Hamdolsun Şeyh Said’in yolundayız” dedi.

Altın beyin engel tanımadı

Yüzde 60 görme engelli Serçe, 5 yıl önce üniversite sınavında şampiyon oldu. Okulunu birincilikle bitirdi. Serçe şimdi Cambridge’ten tam burslu kabul aldı.

Beyaz Saray Trump’ın Suriye planını açıkladı

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ABD Başkanı Donald Trump’ın, Suriye’ye yaptırımları kaldıracak başkanlık kararnamesi imzalayacağını bildirdi. Günlük basın toplantısında konuşan Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Trump’ın Suriye’ye yönelik ABD …

Modi, BRICS Zirvesi için Brezilya’ya gidecek

Hindistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Ravi, Başbakan Modi’nin Brezilya’yı ziyaret edip, Rio de Janeiro’da düzenlenecek olan BRICS Zirvesi’ne katılacağını belirtti.

Son dakika… Kılıçdaroğlu ‘kurultay davası’ sonrası sessizliğini bozdu: ‘Fonlarla beslenen gazeteciler, troller, gözü dönmüş siyasetçiler…’

Son dakika haberi… Özgür Özel’in Genel Başkan seçildiği Kasım 2023’te gerçekleştirilen 38. Olağan CHP Kurultayı’nın iptali istemiyle açılan ve “mutlak butlan” tartışmalarını doğuran dava 8 Eylül’e ertelendi. Eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu, ertelenen dava sonrası sessizliğini sosyal medyadan bozdu.